Opasnosti na elektrificiranim prugama

Opasnosti na elektrificiranim prugama

Posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko slučajeva gdje su na području željezničke infrastrukture stradali odrasli i djeca od udara električne struje. Sva ta stradanja u pravilu završavaju teškim ozljedama, opekotinama, a često i smrću. Ljudi nisu svjesni opasnosti od električne struje, približavaju se elektro-energetskim postrojenjima, dodiruju ih, penju se po vagonima koja se nalaze u blizini, prolaze ispod električnih vodova noseći razne predmete.

Često ovo rade iz neke dokolice, dosade ili dokazivanja, a potpuno nesvjesni opasnosti. Svi takvi postupci su čisto izazivanje sudbine; ponekad ne treba ni dodirnuti postrojenja, a struni udar će se dogoditi jer ovdje se radi o naponu od 25.000 volti i ogromnim strujama koje mogu poteći kroz tijelo onog koji se nađe u strujnom krugu. A struja može i ”preskočiti ” kroz zrak na nas ( za usporedbu u kućanstvima je napon 220 volti što je 100 puta manji napon, ali svejedno ubija, i kod kuće nikome ne pada na pamet namjerno dodirivati gole žice ili gurati predmete u utičnicu jer svi znamo da je to opasno).

Pa čega se treba čuvati i gdje se kriju potencijalne i realne opasnosti na elektrificiranim prugama?

Prije svega najveća opasnost je sam vozni vod koji se nalazi iznad željezničke pruge i iz kojeg električne lokomotive uzimaju napon za vožnju. I sve druge žice i kablovi koje vidimo da su vezani uz taj glavni vod. U svim tim kablovima i žicama protječe izmjenična struja frekvencije 50 Hz, a napona od 25.000 V. Svaki dodir sa tim dijelovima pod naponom biti će koban. Ne mora se niti fizički dotaknuti, dovoljno je da budemo dovoljno blizu vlastitim tijelom ili nekim predmetom i napon će preskočiti kroz zrak, stvoriti tzv. električni luk i preko našeg tijela prolaziti prema zemlji.

Zona opasnosti je 2 m od takvih dijelova pod naponom. Dakle nađemo li se unutar 2 metra od dijelova pod naponom postoji realna i velika opasnost da će napon preskočiti na nas kroz zrak, za što posljedice mogu biti smrtonosne ili sa teškim fizičkim ozljedama.

Ova opasnost od “preskakanja” napona kroz zrak je još veća u slučaju magle i kiše jer voda provodi struju.

Napon od 220 volti u kućanstvu ubija tako što paralizira naše mišiće, odnosno zaustavlja srce dok ovaj napon od 25.000 volti ubija tako što doslovno spaljuje tijelo. Dakle ako napon prijeđe na nas, on prolazi kroz naše tijelo velikim protokom jer se mi nalazimo tada u strujnom krugu kao kratkospojnik, a tijelo se suprotstavlja prolasku struje svojim vlastitim električnim otporom i dolazi do ogromnog zagrijavanja tijela te se doslovno u sekundi spaljuju unutrašnji organi i koža, odnosno svi dijelovi tijela kroz koje struja prolazi te su velike šanse da smrtno stradamo, a ako i preživimo imati ćemo najteže opekline i oštećenja tijela.

Nosive konstrukcije koje nose ovaj vozni vod, nosivi vod i sve druge dijelove koje zajednički nazivamo kontaktnom mrežom električni su odvojene tzv. izolatorima od dijelova kontaktne mreže pod naponom, uzemljena su i one nisu pod naponom, ali pod uvjetom da je sve ispravno.

Međutim i ove konstrukcije mogu se naći pod naponom uslijed kvarova, oštećenja kablova uzemljenja, uslijed nekih prekida vodiča i dr. Dakle nikako nije preporučeno dirati ove konstrukcije, iako nisu pod naponom.

Osim ovih opasnosti na samim postrojenjima kontaktne mreže, i sve druge metalne konstrukcije koje nisu dijelovi kontaktne mreže, a koje se nalaze uz prugu (ograde, nadstrešnice, stupovi signala, mostovi, nadvožnjaci itd.), također mogu u sebi imati određeni napon uslijed elektromagnetske indukcije. Ako je uzemljenje ispravno oni ne predstavljaju opasnost, ali ako se dogodi kvar ili prekid uzemljenja isto mogu biti opasne za čovjeka kao i konstrukcije kontaktne mreže.

I na kraju, također i željezničke tračnice predstavljaju izvor opasnosti od udara električne struje jer se koriste kao povratni vod kod elektro-vuče i kao vodič za struje koje se koriste za signalno-sigurnosne uređaje te dodir s njima može izazvati električni udar.

Stoga, opreza nikad dosta!

  • Autor: Mario Dautović
  • Foto: Internet