OSMIJEHOM DO SIGURNOSTI

OSMIJEHOM DO SIGURNOSTI

Suradnja sa stand up komičarima koji su prilagodili predstavu inputirajući edukativne poruke o sigurnosti u prometu te omogućili pasivno educiranje i korigiranje loše stečenih navika

 

U kazalištu Vidra, predstava za sve generacije “Ocat i sin” proslavila je  svoju 100 izvedbu! Ulogu tate punog iskustva igra Zlatan Zuhrić Zuhra, veteran kazališnog humora, a ulogu sina Tin Sedlar, stand up komičar i član Studija Smijeha. U ovoj komediji vidi se generacijski jaz oca i sina. I dok otac predstavlja stariju generaciju i teži sigurnijim metodama, sin je tipičan primjer modernog dečka koji voli sve što vole mladi. Otac je isplanirao cijeli dan, no sin ima druge planove jer se sprema na spoj. Ponosni otac koristi sve svoje moći kako bi sina pripremio na najbolji mogući način.

 

Uporaba mobitela i sve većeg broj mobilnih aplikacija postali su svakodnevica bez koje je suvremeni život nezamisliv. Osim pozitivnih učinaka koje donose mobiteli, niz je i negativnih posljedica. Prema statistikama mobitel je 3. ubojica u prometu u Republici Hrvatskoj. Mobitele u prometu koristi 90 % vozača, 50 % pješaka i 33 % biciklista. U kombinaciji sa slušalicama, mobitel odvlači pozornost dionika prometa što za posljedicu ima povećan broj ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba, naročito mladih.

 

Projekt „Hobotnica sa stavom!“ osvješćuje mlade ljude o rizičnom ponašanju te ih usmjerava na pozitivno i sigurno djelovanje u prometu. Mlade i buntovne osobe traže autoritete i idole u javnim osobama. Informacija koju im pruža idol u „pitomom“ glazbenom ili kazališnom okruženju, u kojem se mladi osjećaju sigurno i ugodno, pretpostavljena je svemu dosadašnjem i ima veću snagu prenošenja i percipiranja važnih poruka. Upravo zato je ostvarena suradnja sa stand up komičarima Zlatanom Zuhrićem i Tinom Sedlarom koji su prilagodili predstavu „Ocat i sin“ i inputirali edukativne poruke o sigurnosti u prometu te omogućili pasivno educiranje i korigiranje loših stečenih navika gledatelja.

 

Projektna poruka “Hobotnica sa stavom – Budi kao ja!” asocijacija je na multitasking i čovjekovo precjenjivanje vlastitih sposobnosti i aktivnosti u prometu, a s ciljem zadovoljavanja osobnih potreba. Usporedba s hobotnicom, inteligentnom životinjom, a koja se često zbog svojih mnogobrojnih krakova povezuje s višestrukim istovremenim aktivnostima. Iako joj je mobitel u džepu, a slušalice u rukama, naša hobotnica je i dalje dobro raspoložena, strpljiva i sigurna u prometu. Na duhovit način stavljena su u sraz dva najinteligentnija bića na kopnu i u moru.

 

Suradnjom s kazalištem „Vidra“ i predstavom „Ocat i sin“ obilježen je Nacionalni dan bez mobitela u prometu. Gledatelji su prije i nakon predstave upoznati s projektom i njegovim aktivnostima te su im biti podijeljeni edukativno-promotivni materijali (majica, letak i sticker).

 

Gledatelji su kroz 80 minuta smijeha educirani o pravim životnim vrijednostima i s novim i utvrđenim spoznajama izašli su sigurni u promet.