ŠKOLICA ZA ŽIVOT

ŠKOLICA ZA ŽIVOT

Velika ulična edukativna prometna bojanka za male i velike umjetnike. Kredu u ruke i pridruži nam se

 

 

U zagrebačkoj Trnavi na stazici između ŽCP i Resnika niknula je zabavna radionica koju djeca iz kvarta, ali i odrasli, mogu obojati. Kredom se ilustracija oboja i tako šareno krasi stazicu sve do slijedeće kiše koja bojanku i boje ispere i pripremi za novi val oslikavanja.

 

Rad potpisuju akademski slikar i street art umjetnici. Rad je pomalo dječji, ali takva je i bila zamisao, da se približimo djeci i mladima koji svakodnevno prelaze preko pruge. Nisu zanemarive brojke da kampus obuhvaća 4500 studenata te da su 128 osnovnoškolaca iz Resnika polaznici OŠ ‘M.J. Zagorka’ koja se nalazi s druge strane pruge. Ovaj rad je nastao upravo zbog njih.

 

Proaktivnim aktivnostima želimo studente informirati i educirati o prometu kao takvom, o prometnim pravilima koji su nužnost i preduvjet sigurnosti, prevenirati neželjena rizična ponašanja i stradavanja.

Cilj nam je upozoriti na kritična ponašanja i rizike takvog ponašanja, motivirati, pokrenuti i potaknuti na ostvarivanje i aktivno sudjelovanje u zajednici te stvaranje sigurnijeg i zdravog prometnog okruženja, socijalno prihvatljivog ponašanja korisnika i sudionika prometa, smanjenje broja nesreća, ozlijeđenih i stradalih, težnja ka ‘0 nesreća’, podizanje stupnja prometne kulture, stvaranje pozitivnih stavova o prometu, izgradnja uzajamne tolerancije, promjena stečenih negativnih stavova, razvijanje solidarnosti, ljudskih i etičkih odnosa te svijesti o potrebi očuvanja ljudskog zdravlja i života i razvijanje svijesti o zaštiti okoliša”, objašnjavaju iz Instituta.

Inače, kraj tog prijelaza, nažalost, česte su nesreće. Nedavno su nastradale četri mlade osobe.