Sova u akciji…

Sova u akciji…

U dubokoj mračnoj noći sjede dvije sove na grani i promatrajusvoju šumu. U jednom trenutku ženska sova kaže: „Huuuuu!“. Druga, muška sova, ,,sovan” se strese i kaže: „Huuhh, baš si me uplašila!!!“

I tako to nekako i je. Kad smo u prometu, obično su znakovi upozorenja tu kako bi nas uplašili: „Pazi auto!“, „Pazi vlak!“, „Opasnost od kamenja“, „Pazi visoki napon!“ i slično. Plaše nas kao što sova plaši svog sovana.

Sova se obično povezuje s mudrošću, ali i „pamatnjakovićem“ koji stalno nešto zvonca i prigovora. Mi smo sovu izabrali kako bi plašenje i prigovaranje pretvorila u zabavnu psihologiju.

Postavili smo tezu „kako uz pomoć psihologije kod strogih pojmova poput kulture, sigurnosti i prometa naći nešto zabavno“. Čini se nemoguće jer psihologija ima ozbiljnu definiciju i podrazumijeva znanost o ponašanju i psihičkim procesima koja otkriva zakonitosti ljudskog ponašanja. S druge strane, na prometnici, raskrižju ili prijevoznom sredstvu naše nas ponašanje označava kroz ulogu sudionika prometa.

I dalje se sigurno pitate što je tu zabavno. Zabavna je primjena kreativnih ideja u promatranju ljudskog ponašanja u prometu.

Možete li zamisliti kako s velikog drveta promatrate ljude na prometnicama koji nesvjesno rade prepoznatljive tokove i obrasce? Možete li zamisliti sovu kako sjedi na znaku „STOP“ i motri na vas? Možete li zamisliti sovana kako vam namiguje sa znaka za nailazak na ŽCP? Možete li zamisliti zvuk „Huuuuu!!!“ kad krenete na crveno? Ili možete li zamisliti razigrane preventivne akcije i projekte na rizičnim mjestima koje vam pomažu u pravilnom prometnom ponašanju? To je naš cilj. Motivirati vas na zabavan i razigran način.

  • Autor: Dražen Kaužljar
  • Foto: Unsplash