Uđi u promet sa srcem i dušom…

Uđi u promet sa srcem i dušom…

S racionalne, mozgovne strane, promet je prilično složen, zahtijevan pa i kompliciran. To se najbolje vidi iz samim definicija po kojima je promet:

  • složeni dinamički sustav s velikim brojem elemenata unutarnjeg ustroja (i samim time težak za razumjeti).
  • umjetno stratificirani sustav čija je glavna “aktivnost” premještanje ljudi, dobara, energije i vijesti od početne do završne točke (što god to značilo).

Ništa drugačija situacija nije ni s definiranjem prometnog sustava koji je:

  • skup elemenata tehničke, tehnološke, organizacijske, ekonomske i pravne naravi čiji je cilj prijevoz ljudi i dobara, prijenos energije i vijesti;
  • prostorna i vremenska dimenzija.

Zbog navedenih osobina, kreatori prometnih sustava, ali i sudionici u prometu prepuštaju se prometnim zakonitostima i s vremenom počnu koristiti vlastiti „auto-pilot“. Tada prometni sustav nije u svrsi osiguranja ljudskih potreba. Zbog toga pokrećemo projekt kako bi racionalni dio prometa bojali srcem i dušom.

 

Promet sa srcem

Otvaranjem vlastitog srca u prometu postavljamo jasnu namjeru i uvodimo više pozitivnih osjećaja u prometna rješenja. Tad sudjelovanje u prometu nije žurba na posao, školu ili dostavu brze hrane, a sve oko nas nisu prepreke. Tada se kreiranje prometnog sustava ne sastoji samo od kilometra prometnica ili moćnog prijevoznog sredstva, a sigurnost i kvaliteta su bitni.

Pri svakom sudjelovanju u prometu nužno je ući svjesno i s osjećajem kako bi u sebi pokrenuli pozitivnu energiju putovanja. Ako sumnjate slobodno se zapitajte:

  • koliko ste opušteno i brzo stigli na odredište ako ste jurili prometnicama kršeći prometna pravila?
  • koliko ste ugodno putovali javnim prijevozom ako ste mislili da je vama teže nego ostalim putnicima?
  • koliko ste bili puta zadovoljni kad bi pri vožnji vodom pošpricali pješake na stazi?
  • koliko ste puta bili zadovoljni kad ste trubili pješacima na pješačkoj zebri?

Promet s dušom

Duša je nematerijalni princip čovjekova života (prema tijelu) te ukupnost čovjekovih osjećaja, svijesti i karakternih osobina. Sjećate li se nekih lijepim osjećaja kao sudionici u prometu? Ako se sjećate onda ste sigurno osjetili da ste dio veće slike, nečega što je veće od vas. Tada ste osjetili dušu prometa. Pomogli ste starijim osobama u prometu. Usporili ste dodatno pored škole ili vrtića. Veselo ste se nasmiješili zaigranom psu. Popričali s kondukterom u vlaku ili vozačem u autobusu. Propustili biciklistu iako je zauzeo i vaš dio prometnice. Tada sudjelovanje u prometu nije jurnjava do zadane destinacije već postajemo vlastiti kreatori ugodnijeg i boljeg prometnog sustava. Prihvatili smo zakone prirode u ovom složenom i umjetnom sustavu. Tada na odredište više ne stižemo umorni i nervozni već puni energije i pozitive.

Kako bi hladnom i racionalnom prometnom sustavu dali toplinu i svrhu ovim ćemo projektom obrađivati teme koje promet sa srcem i dušom.

  • Autor: Dražen Kaužljar
  • Foto: Unsplash