Utjecaj glazbe na mlade..

Utjecaj glazbe na mlade..

Mladi oduvijek vole slušati raznovrsnu glazbu. Ali koliki zapravo utjecaj glazba ima na mlade?

Glazba je postala sastavni dio svakog čovjeka i njegove svakodnevnice. Može se koristiti u razne svrhe, može biti način emocionalnog izražavanja, ali može i mijenjati raspoloženje, izazvati opuštanje, stimulirati i  biti izvor ugode. Glazba nije samo rezultat određenih emocija, nego ona i utječe na čovjeka i u njemu proizvodi nove emocije, od onih radosnih do najtužnijih.

Znanstveno je dokazano da umirujuća glazba izaziva pozitivne fiziološke reakcije. Što se tiče motoričkih radnji, smanjuje napetost mišića. Vibracije zvuka djeluju na sve procese u mozgu i time izravno utječu na spoznajne, emocionalne i tjelesne funkcije. Zvuk djeluje na stanice i organske sisteme, harmonizira lijevu i desnu stranu mozga, uravnotežuje krvni tlak, cirkulaciju, disanje i druge procese u tijelu. Prema tome glazba se može u velikoj mjeri koristiti i u terapeutske svrhe.

 

Glazba uz rad također je dobra jer potiče koordinaciju pokreta, rastjeruje dosadu, razvija timski duh i brže obavljanje poslova.

 

Različite vrste glazbe različito utječu na čovjeka i njegovo raspoloženje. Poželjno je slušati što raznovrsniju muziku. Klasična glazba ima pozitivan utjecaj na depresiju i anksioznost, te povećava koncentraciju, budi kreativnost i  pozitivno utječe na imunološki sistem. Techno ili heavy metal u nekim slučajevima mogu pomoći u rješavanju negativne energije i frustracija, ali takva glazba isto tako  povisuje otkucaje srca i krvni pritisak. Jazz glazba zahtjeva veći intelektualni napor i koncentraciju.

 

Što se tiče utjecaja glazbe na ljudski razvoj i socijalni život, ona ima uglavnom pozitivan utjecaj na osobni i društveni razvoj mladih, na socijalizaciju, samopouzdanje, društvenu prilagodbu i pozitivne stavove prema životu. Ima i velik utjecaj na ljudski intelektualni život. Dokazano je da slušanje glazbe, a i  sviranje nekog instrumenta pozitivno utječe na razvoj moždanih funkcija.

Glazba može imati važnu ulogu u ljudskom razvoju od najranije dobi. Jedan je od najmoćnijih medija u komunikaciji i približavanju mladima. Prenijeti im određena znanja, informirati ih i educirati te utjecati na poboljšanje kvalitete života, daleko je jednostavnije u “pitomom” glazbenom okruženju u kojem se osjećaju sigurno i ugodno.

  • Uredila: Sanja Paić
  • Foto: Unsplash