Za dokaz sigurnosti pogledaj medu u oči…

Za dokaz sigurnosti pogledaj medu u oči…

Jedan moj stari prijatelj ima kuću u Gorskom kotaru, duboko u šumi. Što je još bolje, ima i staru kuću svojih roditelja još dublje u šumi. Ta kuća je mjesto gdje obožava biti. Tu se stopi s prirodnim okolišem. Usput je i lovac pa su njegovi doživljaji iz te stare kuće još šarolikiji. Ipak postoji jedna tema koja mu je najdraža, a to je medo. Iz nekog razloga, od svih životinja medu najviše voli. Smiješan je kad opisuje medu kako trese voće sa stabla ili kako se ljuti na njega kad mu krade po dvorištu. Najponosniji je kad priča da se gleda oči u oči s medom. Medo za mojeg prijatelja predstavlja poštovanje i sigurnost.

S druge strane oni koji se voze vlakom mogli su primijetiti kako bake i djedovi svoje unuke i unučice vode do pruge kako bi promatrali vlakove. Klinci su opčinjeni vlakovima. I bagerima. I traktorima. Jeste li ikad primijetili kako su im oči širom otvorene kad vide vlak, bager ili traktor? Za njih prijevozna sredstva predstavljaju poštovanje i sigurnost. Nisu ni odrasli puno bolji. Kada su otvarali autocestu Zagreb – Split, jedva smo čekali doći do najduljih tunela i vijadukata. Vozeći se kroz njih ili po njima osjećali smo poštovanje i sigurnost.

 

Što vas asocira na sigurnost – ogromni bager ili medo koji vas gleda u oči? Mi smo u Institutu izabrali medu za sigurnost i za to imamo svoje razloge. Sudionika u prometu danas ima toliko da jedva prolaze jedni pored drugih. Ponekad se guramo pa i ljutimo jedni na druge. Uvijek smo u takvoj žurbi, a brzina kretanja i nepažnja mogu biti uzroci prometnih nesreća. Sigurnost prometa ne voli žurbu. Ona traži sigurne korake koji u nama stvaraju osjećaj pouzdanosti i zadovoljstva. Zato se ponekad zaustavite i pogledajte onom drugom sudioniku prometa u oči.

Baš onako kako moj prijatelj pogleda medu u oči.

  • Autor: Dražen Kaužljar
  • Foto: Unplash